Question 7.
Which one of the following is not a valid inference from the passage?
Question Explanation
"Failure to integrate these immigrants, coupled with other forces of social disorganization such as crowding, poverty, and illness, caused crime rates to climb in the cities, particularly in the segregated wards and neighborhoods where the migrants were forced to live."
From the above excerpt of the penultimate paragraph of the passage, it can be inferred that poverty and the rise in disorganization contributed to the increase in crime in American cities. Thus, option A is a valid inference and hence can be eliminated.
"The social lives of these migrants, as well as those already living in cities they moved to, were disrupted by the differences between urban and rural life . According to social disorganization theory, until the social ecology of the ‘‘new place’’ can adapt, this rapid change is a criminogenic influence."
From the above excerpt of the second passage, it can be inferred that the difference between urban and rural life contributed to the disruption experienced by the migrants. Also, this rapid change contributes to the rise in crime in these cities. Thus, options C and D are also valid and hence cannot be the answer.
"These migrants, unlike their white counterparts, were not integrated into the cities they now called home. In fact, most American cities at the end of the twentieth century was characterized by high levels of racial residential segregation."
Although the African American migrants faced a high level of racial segregation, it is nowhere mentioned that it was because they were less organised. Thus, option B is not true in the scope of the passage and hence is the correct option.
Thus, the correct option is B.



