Instructions

For the following questions answer them individually

Question 5.

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

Scientific research shows that many animals are very intelligent and have sensory and motor abilities that dwarf ours. Dogs are able to detect diseases such as cancer and diabetes and warn humans of impending heart attacks and strokes. Elephants, whales, hippopotamuses, giraffes, and alligators use low-frequency sounds to communicate over long distances, often miles. Many animals also display wide-ranging emotions, including joy, happiness, empathy, compassion, grief, and even resentment and embarrassment. It’s not surprising that animals share many emotions with us because we also share brain structures, located in the limbic system, that are the seat of our emotions.

A
The advanced sensory and motor abilities of animals is the reason why they can display wide-ranging emotions
B
The similarity in brain structure explains why animals show emotions typically associated with humans
C
Animals can show emotions which are typically associated with humans.
D
Animals are more intelligent than us in sensing danger and detecting diseases.

Question Explanation

Text Explanation

Option B is the correct answer.


The paragraph states that animals share many emotions with humans, such as joy, happiness, empathy, and grief, because of shared brain structures, particularly in the limbic system, which is responsible for emotions in both humans and animals. This is the key point that ties together animals' intelligence and emotional capacity, as discussed in the passage.

Option A: The passage does not attribute emotions to sensory and motor abilities. The emphasis is on brain structures, not sensory abilities.

Option C: While the passage states that animals share emotions with humans, this option fails to capture the reason behind this, i.e. shared brain structures. It misses the point that makes the emotional similarity possible, which is central to the passage's message.

Option D: The passage discusses animals' sensory abilities but does not suggest that their intelligence is superior to humans'. 

Video Explanation
No video explanation yet — we're on it and uploading soon!
XAT 2026 Full Course - Enroll Now for Best XAT Preparation
CAT LRDI 100 Recorded Course - Master Logical Reasoning and Data Interpretation
HOME
XAT Sankalp Sale
Quant Revision Book
More
YoutubeWhatsapp