Question 3.

Which of the following can be inferred from the author’s claim, “Which way is Oriental?”

A
Globalisation has mitigated cultural hierarchies and barriers.
B
Orientalism is a discourse of the past, from colonial times, rarely visible today.
C
Goodwill alone mitigates cultural hierarchies and barriers.
D
Learning another language can mitigate cultural hierarchies and barriers.

Question Explanation

Text Explanation

"And that easily lobbed word—“Orientalist”—hardly captures the complexity of our interactions. What exactly is the dynamic when a man from Missouri observes a Zhejiang native selling lingerie to an Upper Egyptian woman? . . . If all of us now stand beside the same river, speaking in ways we all understand, who’s looking east and who’s looking west? Which way is Oriental?"

From the above passage, it is clear that the author consider the word Orientalist an easily lobbied word that does not capture the complex nature of interactions between people of different cultures. The author is of the opinion that if people in different parts of the world all speak in tongues that all of them understand, then the east west divide would be broken. 

The author is of the opinion that learning new languages would help bridge the east west divide. There is no information provided in the passage that globalization has enabled people learn more languages and thereby mitigated cultural hierarchies and barriers. Hence, option A is incorrect. 

Option B is incorrect. The author never makes the claim that Orientalism has disappeared for the most part.

The author makes no claim about goodwill. Hence option C is incorrect.

Option D correctly encapsulates the arguments made by the author. Hence it is the correct answer.

Video Explanation
No video explanation yet — we're on it and uploading soon!
XAT 2026 Full Course - Enroll Now for Best XAT Preparation
CAT LRDI 100 Recorded Course - Master Logical Reasoning and Data Interpretation
HOME
XAT Sankalp Sale
Quant Revision Book
More
YoutubeWhatsapp