Question 3.

In the context of the passage, all of the following statements are true EXCEPT:

A
Indian texts influenced Orientalist scholars.
B
Orientalist scholarship influenced Indians.
C
India’s spiritualism served as a salve for European colonisers.
D
Orientalists’ understanding of Indian history was linked to colonial concerns.

Question Explanation

Text Explanation

"It was a consolation to the Indian intelligentsia for its perceived inability to counter the technical superiority of the west, a superiority viewed as having enabled Europe to colonize Asia and other parts of the world. At the height of anti-colonial nationalism it acted as a salve for having been made a colony of Britain."

The author mentioned the reference to being a salve in the last paragraph of the passage(above excerpt). The above excerpt was not regarding colonisers; rather, it refers to the Indian intelligentsia (intellectuals or highly educated people as a group). Thus, it can be inferred that option C is not the correct inference and hence is the correct option.

Throughout the passage, it can be inferred that the Orientalist scholars’ understanding of Indian history and culture was selective, uniform, generalized, and biased. They viewed the Indian culture largely through the lenses of limited and selected literature in Sanskrit. Thus, option A can be inferred and is not the correct option.

"A dichotomy in values was maintained, Indian values being described as ‘spiritual’ and European values as ‘materialistic’, with little attempt to juxtapose these values with the reality of Indian society. This theme has been even more firmly endorsed by a section of Indian opinion during the last hundred years."

From the above lines, option B can also be inferred.

Thus, the correct option is C.

Video Explanation
No video explanation yet — we're on it and uploading soon!
XAT 2026 Full Course - Enroll Now for Best XAT Preparation
CAT LRDI 100 Recorded Course - Master Logical Reasoning and Data Interpretation
HOME
XAT Sankalp Sale
Quant Revision Book
More
YoutubeWhatsapp