Instructions

For the following questions answer them individually

Question 17.

The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.

When the tradwife puts on that georgic, pinstriped dress, she is not just admiring the visual cues of a fantastical past. She takes these dreams of storybook bliss literally, tracing them backward in time until she reaches a logical conclusion that satisfies her. And by doing so, she ends up delivering an unhappy reminder of just how much our lives consist of artifice and playacting. The tradwife outrages people because of her deliberately regressive ideals. And yet her behaviour is, on some level, indistinguishable from the non-tradwife’s. The tradwife’s trollish genius is to beat us at our own dress-up game. By insisting that the idyllic cottage daydream should be real, right down to the primitive gender roles, she leaves others feeling hollow, cheated. The hullabaloo and headaches she causes may be the price we pay for taking too many things at face value: our just deserts, served Instagram-perfect by a manicured hand on a gorgeous ceramic dish, with fat, mouthwatering maraschino cherries on top.

A
The tradwife’s commitment to outdated gender roles and retro fashion critiques the superficiality of today's societal ideals.
B
By promoting an idealized past, the tradwife exposes the artifice of contemporary values and mocks societal norms.
C
The tradwife, with her vintage dress and traditional roles, highlights the superficiality of modern life and challenges current societal norms.
D
The tradwife’s vintage dress and adherence to traditional roles reveal the artificial nature of modern life and its superficial values.

Question Explanation

Text Explanation

Option C is the correct answer. This option best captures the essence of the passage. The tradwife’s embrace of traditional roles and vintage fashion naturally contrasts with and highlights the superficiality of modern life. The passage emphasizes that she is not overtly critiquing society but rather embodying a regressive ideal that challenges contemporary norms. This fits with how the passage describes her actions—her existence itself is a challenge to modern societal expectations.

Option A:The passage does not suggest that the tradwife is actively critiquing modern society. Instead, the tradwife embodies a lifestyle and set of ideals that are in contrast to contemporary values. The critique comes from others' reactions to her behavior, not from her intentions. 

Option B: The passage does not show her as actively trying to expose or mock anything. She simply lives in a way that contrasts with modern expectations. The "mockery" is a reaction from others, not her goal. Therefore, this option overstates her intentions.


Option D: This focuses on the tradwife's dress and adherence to traditional roles as the means of revealing modern life’s artificial nature. While the tradwife does embody these traditional values, the passage is more focused on how her actions highlight societal superficiality rather than "revealing" it. Additionally, the passage suggests that her behaviour is not an overt revelation but rather something that others react to—making this option somewhat distorted.

Video Explanation
No video explanation yet — we're on it and uploading soon!
XAT 2026 Full Course - Enroll Now for Best XAT Preparation
CAT LRDI 100 Recorded Course - Master Logical Reasoning and Data Interpretation
HOME
XAT Sankalp Sale
Quant Revision Book
More
YoutubeWhatsapp