Question 14.

The author would support none of the following statements about political power EXCEPT that:
A
there are definite advantages to promoting fiction, but there needs to be some limit to a pervasive belief in myths.
B
while unalloyed truth is not recommended, leaders should stay as close as possible to it.
C
manipulating people’s beliefs is politically advantageous, but a leader who propagates only myths is likely to lose power.
D
people cannot handle the unvarnished truth, so leaders retain power by deviating from it.

Question Explanation

Text Explanation

The author does not support that there is a limit to the influence that myths have on people, nor does he support imposing one. Hence, Option A can be eliminated.

Third, and most important, the truth is often painful and disturbing. Hence if you stick to unalloyed reality, few people will follow you. An American presidential candidate who tells the American public the truth, the whole truth and nothing but the truth about American history has a 100 percent guarantee of losing the elections. . . . An uncompromising adherence to the truth is an admirable spiritual practice, but it is not a winning political strategy. . . .

Option B is contrary to what is being said in the passage. The author says that untarnished truth is not a good recipe for a political win, hence, the candidate should steer clear of that.

Option C is also contrary to what is being said in the passage. According to the author, not conveying the complete truth will allow a person to stay in power.

Option D is in line with the above excerpt and hence, is the answer.

Video Explanation
No video explanation yet — we're on it and uploading soon!
XAT 2026 Full Course - Enroll Now for Best XAT Preparation
CAT LRDI 100 Recorded Course - Master Logical Reasoning and Data Interpretation
HOME
XAT Sankalp Sale
Quant Revision Book
More
YoutubeWhatsapp