Question 14.

The author makes all of the following arguments in the passage, EXCEPT that:
A
The relationship between accuracy and entropy may not apply to all clocks.
B
Researchers found that the heat produced in a system is the price paid for increased accuracy of measurement.
C
There is no difference in accuracy between an inefficient grandfather clock and an atomic clock.
D
In designing clocks for quantum computers, both precision and heat have to be taken into account.

Question Explanation

Text Explanation

There is an evident confusion between Option B and Option C; however, the official answer key marked Option B as the correct choice. Let us try to rationalise this decision. Options A and D can be understood from the passage:

Option A follows from {...We can’t be sure yet that these results are actually universal, though, because there are many types of clocks for which the relationship between accuracy and entropy haven’t been tested...}

Option D follows from {...Understanding this relationship could be helpful for designing clocks in the future, particularly those used in quantum computers and other devices where both accuracy and temperature are crucial, says Ares...}

Option C: Pay heed to the following excerpt from the passage - {...The relationship that the researchers found is a limit on the accuracy of a clock, so it doesn’t mean that a clock that creates the most possible entropy would be maximally accurate - hence a large, inefficient grandfather clock isn’t more precise than an atomic clock. “It’s a bit like fuel use in a car. Just because I’m using more fuel doesn’t mean that I’m going faster or further,” says Huber...}

A simple correlation is being highlighted: higher accuracy means higher entropy; however, this does not necessarily imply that higher entropy translates to higher accuracy. The example of a grandfather clock is highlighted to emphasise this point: we will come across higher entropy in this case, but it does not mean that the grandfather clock is any more accurate than an atomic clock. In a way, the author tries to point out that the accuracy could very well be similar. This accuracy is not in absolute terms but in the way accuracy is defined by the author earlier in the passage. Thus, in a way, Option C matches the idea conveyed by the author

Option B: Pay heed to the following excerpt from the passage - {...The researchers found that as they increased the clock’s accuracy, the heat produced in the system grew, increasing the entropy of its surroundings by jostling nearby particles . . . “If a clock is more accurate, you are paying for it somehow,” says Ares. In this case, you pay for it by pouring more ordered energy into the clock, which is then converted into entropy. “By measuring time, we are increasing the entropy of the universe,” says Ares...}

The discussion about the price paid appears to be distinct from the earlier segment wherein the author states that when we push for higher accuracy, we will come across more heat. While talking about the cost at which higher accuracy is achieved, the author states that we "pour in" more 'ordered energy' and this subsequently leads to higher entropy. Hence, the focus seems to be on the connection between accuracy and entropy than between heat and its role in creating higher accuracy. We cannot conclusively infer that the "ordered energy" stated in the latter half refers to the "heat" mentioned earlier on. Thus, claiming that heat is the price we pay for generating higher accuracy might be difficult to substantiate. Hence, Option B is distorted. 

Video Explanation
No video explanation yet — we're on it and uploading soon!
XAT 2026 Full Course - Enroll Now for Best XAT Preparation
CAT LRDI 100 Recorded Course - Master Logical Reasoning and Data Interpretation
HOME
XAT Sankalp Sale
Quant Revision Book
More
YoutubeWhatsapp